De droom van Dhurba: Sapana | Nepal

Dhruba_2Net buiten Chitwan National Park staat een geel intrigerend huis. Het ademt Nepal met een toefje safari, precies zoals in de streek past. Het blijkt een lodge die de naam ‘Sapana’ draagt, dat ‘droom’ betekent. Wie een gesprek aanknoopt met de eignaar Dhurba, leert hoe toepasselijk die naam is: de lodge is voor hem a dream come true. 

Hij droomde die droom niet alleen voor hemzelf: hij wist dat een lodge niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn dorpsgenoten zou kunnen verbeteren. Zo werd de bouw een gezamenlijk project: de gemeenschap hielp hem met de opbouw, de materialen en de muurschilderingen. Tezamen bedachten ze interessante excursies voor de gasten, zoals een kookworkshop bij de Tharu-vrouwen.

Elk bezoek aan Sapana draagt bij aan de gemeenschap en als reiziger sta je met beide voeten midden in de lokale cultuur. Een typisch voorbeeldje win-win.

De lodge is een van de projecten die voort is gekomen uit de Sapana village Social Impact foundation. Het zal je niet verbazen dat één van de oprichters Dhurba is. Het doel is om de armoede te verminderen in de regio rondom Sapana Village. Dit doen ze door verschillende lokale projecten op te starten, waaraan de bevolking mee kan werken. De meeste projecten zijn non-profit, maar er zijn ook projecten, zoals de lodge, die wel winst maken. De winst wordt dan weer geïnvesteerd in projecten. Supermooi toch!

Ga voor meer informatie over de diverse projecten van Sapana Village Social Impact naar deze pagina.