BLOGS

Wakibi | Met schone kooktoestellen de wereld mooier maker

Lokale ondernemers in ontwikkelingslanden steunen én ontbossing en CO2-uitstoot tegengegaan, daar investeren wij als Riksja Travel graag in! Via microfinancieringsorganisatie Wakibi hebben we vijf ondernemers in Kenia gefinancierd in de aankoop van clean cooking stoves (schone kooktoestellen). Deze clean cooking stoves worden door de ondernemers op hun beurt weer verkocht aan arme gezinnen in de sloppenwijken van Kenia. Bijna een derde van de wereldbevolking kookt nog iedere dag op open vuur of op vervuilende kooktoestellen. Dit heeft een enorme impact op hun gezondheid en op het milieu. Tijd om daar wat aan te doen. De clean cooking stoves hebben economische, ecologische en gezondheidsvoordelen:

Goed voor de portemonnee van arme gezinnen:
Door te koken op clean stoves, heb je minder houtskool nodig en dit bespaart arme gezinnen heel wat geld. Het geld dat ze besparen kunnen ze investeren in essentiële levensbehoeftes, zoals voedsel, huisvesting en onderwijs. Daarnaast kunnen gezinnen – meestal vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden – meer tijd besteden aan andere zaken dan het bij elkaar sprokkelen van hout.

cookingstoves klein formaat

Goed voor de gezondheid van arme gezinnen:
De clean stoves verbruiken veel minder houtskool; er is vijftig tot honderd procent minder hout nodig bij het koken. Hierdoor komen minder giftige stoffen vrij wat de gezondheid van arme gezinnen in ontwikkelingslanden sterk ten goede komt.

Goed voor het milieu:
Door te koken op clean stoves, hoeven er minder bomen te worden gekapt. Bovendien komen er bij verbranding minder giftige stoffen vrij. In andere woorden: ontbossing wordt tegengegaan en er wordt minder CO2 uitgestoten.

Wil je ook bijdragen aan een betere en gezondere wereld? Neem dan een kijkje op www.wakibi.nl of doneer een bedrag aan Soulventure, dan investeren wij voor jou!

De glimlach van een kind … | Ecuador

Wauw! Wat is het toch gaaf om te zien hoe een donatie wordt besteed. Zoals je hebt gehoord is Ecuador getroffen door een zware aardbeving. Hierbij zijn veel gewonden en doden gevallen. Ook zijn veel mensen alles kwijt. Kun je je voorstellen dat je van de een op de andere dag alles kwijt bent? …  niet te bevatten …

Ook de kinderen in die regio zijn getroffen. Zij leven in een puinhoop en zijn ook al hun spulletjes kwijt en misschien wel een dierbare. Reisagent Colorfull Ecuador Travel kwam met het idee om de kinderen , voor zover dat kan, op te vrolijken. Hoe doe je dat? Zij startten een inzamelactie en vroegen al hun klanten om een donatie. Van dit geld hebben zij rugzakjes gekocht en deze gevuld met schoolspulletjes, knutselspullen en andere dingen waar kindjes heel blij van worden. “The laugh of a child” heette dit project … geslaagd vinden wij! En we zijn blij dat we hier aan bij hebben mogen dragen!

Ecuador 2