Soulventure partners

Om onze doelen te bereiken en onze impact te vergroten werken we samen met diverse partners. Hieronder vind je de lijst met partners die bijdragen aan onze doelstellingen

Vanuit Riksja ondersteunen we al jaren hulpprojecten wereldwijd.

Reizen is mooi, maar laat ook een voetafdruk achter. We vinden het dan ook niet meer dan logisch om iets terug te doen. Om verantwoord en duurzaam te reizen en de wereld samen met jou zo mooi te laten als dat ze van zichzelf is. We kiezen daarom bijvoorbeedl voor kleinschalige accomodaties waar we zeker weten dat we het verschil maken. En voor agenten, partners en hoteleigenaren die goed omgaan met hun werknemers. Dat zorgt ervoor dat veel kinderen van onze gidsen naar school kunnen en de kans op een goede toekomst voor hen wordt vergroot. Dat is voor ons ondernemen met een hart. Dat noemen we Soulventure.

Wakibi is een kleine, jonge, Nederlandse microfinancieringsorganisatie, verbonden met het wereldwijde Kiva. Microfinanciering wordt gebruikt om een persoonlijke brug te slaan tussen betrokken Nederlanders en (groepjes) kleinschalige ondernemende mensen en hun families in ontwikkelingslanden. Zo draag je direct bij aan armoedebestrijding. Er wordt samengewerkt met lokale partners die zicht hebben op de haalbaarheid van de projecten én op de mogelijkheden van de ondernemer om de lening terug te betalen. Een ondernemer vraagt een lening aan via een lokale partner. Deze publiceert de lening. De ondernemer ontvangt een voorschot zodat hij/zij direct van start kan.

Op het boekingsformulier van Riksja travel kun je aangeven of je een Wakibilening wilt verstrekken van €25,00. Vervolgens geven wij je e-mailadres door aan Wakibi. Zij sturen je een digitale ‘bon’, waarmee je via de site van Wakibi zelf een ondernemer kunt kiezen die je wilt steunen. Omdat je bijdrage wordt gebundeld met die van anderen, is het gezamenlijke effect toch groot. Je lening gaat via de lokale partner naar de ontvanger(s).

Uiteindelijk komt van alle leningen in 98% van de gevallen het volledige bedrag retour. Je kunt dan kiezen dat uit te laten betalen of het uit te lenen aan een andere ondernemer.

Als stichting Soulventure werken wij graag samen met webwinkel YouBeDo. Koop je een boek bij YouBeDo, dan doneren zij 12% van het aankoopbedrag aan een goed doel. Je vindt er alle boeken, tegen dezelfde prijzen en voorwaarden als bij andere boekenwinkels, maar YouBeDo gaat een stapje verder. Goed doen is eigenlijk nog nooit zo makkelijk geweest. Ben je van plan om een boek te kopen, dan vragen wij je dit te doen via YouBeDo/Riksjatravel, zo steun je direct onze stichting”.

Sinds 2016 compenseren wij de volledige CO2-uitstoot van onze reizen (landarrangement en vlucht, mits bij ons geboekt). Hiervoor werken we samen met South Pole Group, dat verschillende CO2-reducerende projecten in de wereld opstart en ondersteunt. Zo wordt de bevolking in Kenia en India voorzien van energiezuinige kooktoestellen en is in Brazilië een bosbeheerproject opgezet dat ontbossing tegengaan, de dieren van het Amazonegebied beschermt en werkgelegenheid creëert. Daarmee worden zowel mens als natuur geholpen.

Als je op reis gaat, moeten buren of vrienden thuis wellicht wat klusjes voor je doen, zoals de planten water geven, de post verzamelen of op de kat passen. Hoe leuk is het om de thuisblijvers een klein presentje te geven, waarmee ze zelf ook een beetje op reis gaan? Onze favoriet is een waardebon van Discovered. Discovered is een webwinkel die eerlijke souvenirs verkoopt, rechtstreeks van handwerkers. Zo gaat er geen geld naar allerlei tussenhandelaren en ontvangen de handwerkers een eerlijke prijs voor hun kunstige souvenirs. Leuk idee: laat de thuisblijvers zelf hun wereldse souvenir uitkiezen.

Net buiten Chitwan National Park staat een intrigerend huis. Het ademt Nepal met een toefje safari, precies zoals in de streek past. Het blijkt een lodge die de naam ‘Sapana’ draagt, dat ‘droom’ betekent. Wie een gesprek aanknoopt met de eignaar Dhurba, leert hoe toepasselijk die naam is: de lodge is voor hem a dream come true. 

Hij droomde die droom niet alleen voor hemzelf: hij wist dat een lodge niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn dorpsgenoten zou kunnen verbeteren. Zo werd de bouw een gezamenlijk project: de gemeenschap hielp hem met de opbouw, de materialen en de muurschilderingen. Tezamen bedachten ze interessante excursies voor de gasten, zoals een kookworkshop bij de Tharu-vrouwen.

Elk bezoek aan Sapana draagt bij aan de gemeenschap en als reiziger sta je met beide voeten midden in de lokale cultuur. Een typisch voorbeeldje win-win. Sapana is ook net klaar met het bouwen van een community homestay gesponsord door Riksja Soulventure. In deze homestay maak je kennis met de inheemse Tharu stam, die al generaties lang aan de rand van het Chitwan National Park wonen.

Na de lodge wilde Dhurba nog meer doen voor de gemeenschap en heeft hij de non-profit organistatie Sapana village Social Impact opgericht. Het doel is om de armoede te verminderen in de regio rondom Sapana Village. Dit doen ze door verschillende lokale projecten op te starten, waaraan de bevolking mee kan werken. De meeste projecten zijn non-profit, maar er zijn ook projecten, waaronder de lodge, die wel winst maken. De winst wordt dan weer geïnvesteerd in projecten. Supermooi toch! Voor meer informatie over de projecten in Nepal.